De kerncentrale Borssele is sinds 1973 voortdurend aangepast aan de laatste ontwikkelingen op gebied van techniek. Door voortdurend te verbeteren en aandacht te schenken aan sociale veiligheid, behoort de kerncentrale tot de 25 procent veiligste drukwaterkerncentrales in de westerse wereld. Dit  is een voorwaarde uit het Convenant Kerncentrale Borssele om open te kunnen blijven tot 2034.

“Nucleair veilig werken begint bij een veilige en prettige sfeer op de werkvloer”

Sandra Kunnen, Chef Uitvoering Elektrisch Onderhoud
Ik merk dat door zelf authentiek te zijn en een open houding aan te nemen, je ook anderen uitnodigt meer over zichzelf te delen. Deze persoonlijke connectie is goed voor de samenwerking en uiteindelijk voor de nucleaire veiligheid.
Sandra Kunnen, Chef Uitvoering Elektronisch Onderhoud

Veilige en prettige sfeer
Nucleair veilig werken begint bij een veilige en prettige sfeer op de werkvloer. Een goede omgang tussen collega’s is dus cruciaal. Daarom zetten wij ons bij EPZ met veel aandacht in om een sociaal veilige werkomgeving te creëren.

In 2023 hebben we opnieuw bij dit thema stilgestaan. Dit deden we onder andere door een cursus ‘sociale veiligheid’. Nieuwe leidinggevenden gingen met een externe trainer in gesprek over wat ‘sociale veiligheid’ allemaal omvat. Dit is namelijk een breder thema dan alleen grensoverschrijdend gedrag, wat de laatste tijd veel in de media onder de aandacht is. Het kan ook gaan over een collega die geen aansluiting kan vinden in de pauzes of wordt buitengesloten. Of denk aan bijnamen voor collega’s, of steeds dezelfde grap over iemand die zich daar eigenlijk helemaal niet prettig bij voelt. Allemaal onderwerpen die onder sociale veiligheid vallen en besproken worden. Het lijken kleine dingen, maar we zijn gemiddeld veertig uur per week samen. Die kleine dingen kunnen dus een grote impact hebben op het werkplezier en het mentale welzijn. De kunst is als leidinggevende deze patronen te herkennen en er goed op in te spelen.

Actieve rol
Binnen ons team probeer ik hier een actieve rol in aan te nemen. Door zelf regelmatig in de werkplaatsen te zijn en zelf actief mijn collega’s op te zoeken, maak ik het gemakkelijker om over deze zaken te spreken. Ik vind het belangrijk om iedereen in ons team te kennen en dat iedereen mij kent. Ik merk dat door zelf authentiek te zijn en een open houding aan te nemen, je ook anderen uitnodigt meer over zichzelf te delen. Het is belangrijk om met elkaar een plezierige werksfeer te creëren waarbij iedereen gehoord en gezien wordt en waar tussen het harde werken door, ook ruimte is om plezier te maken. Deze persoonlijke connectie tussen collega’s onderling en met leidinggevenden is goed voor de samenwerking en dus ook voor de nucleaire veiligheid.

De afkorting WANO staat voor World Association of Nucleair Operations. Een internationale vakorganisatie gericht op kennisuitwisseling en verbetering van (veiligheids)prestaties.

Onafhankelijke beoordeling

Een onafhankelijke Benchmark Commissie brengt iedere vijf jaar verslag uit over de veiligheid van kerncentrale Borssele. In december 2023 heeft deze Benchmark Commissie opnieuw gerapporteerd. Door gebruik te maken van de ontwikkelde en uitgebreide methodologie heeft de Commissie de veiligheid van 220 kerncentrales vergeleken. Op basis hiervan heeft de Commissie unaniem geconcludeerd dat de KCB hoort bij de 25% veiligste watergekoelde en watergemodereerde reactoren van de EU, VS en Canada.

Zoals afgesproken met de overheid is er een OSART-missie uitgevoerd. Het Operational Safety Review Team van het Internationaal Atoomenergie Agentschap van de Verenigde Naties bezocht de kerncentrale. De resultaten uit dit onderzoek zijn inmiddels verwerkt in onze verbeterplannen. Voor verdere verbetering van de organisatie zijn we doorgegaan met het programma ‘Action for Excellence’. Mede hierdoor hebben we in 2023 een WANO score van 100% behaald. Dit betekent dat we op de tien belangrijkste internationaal gemeten operationele veiligheidsdoelstellingen maximaal resultaat hebben bereikt, namelijk 100 punten. Dit is uniek in de geschiedenis van onze centrale.

Bij EPZ zijn de eigen bedrijfslimieten strenger dan die in onze vergunningen. Toch kan het voorkomen dat door een storing of een fout er een vergunningslimiet wordt overschreden. Deze meldt EPZ bij de toezichthouder. In 2023 vonden 8 meldingen van bijzondere gebeurtenissen plaats. Elke melding publiceren we met uitleg op de website. Het overzicht van lopende meldingen vind je hier.