Binnen de afdeling onderhoud ben ik als Senior Ingenieur Elektrisch verantwoordelijk voor analyses van elektrotechnische storingen. Ik zet acties uit om ze in het vervolg te voorkomen. Daarnaast schrijf ik wijzigingsplannen en begeleid ik de werkzaamheden die daaruit voortkomen. Samen met mijn collega’s bereid ik die voor: de aanpassingen die gedaan moeten worden, de engineering door derden en de voorbereidingen om de werkzaamheden in een revisie-periode uit te kunnen laten voeren. Ook controleer ik of de onderhoudsprogramma’s met opgedane praktijkervaringen aangepast of verbeterd kunnen worden. 

Veiligheid is belangrijk bij EPZ. De veiligheid van de mensen en van de installatie staat op de eerste plaats, pas daarna komt de rest. Van tevoren bespreek je de werkzaamheden uit het voorstel met alle betrokken afdelingen. Zo breng je de risico’s in beeld en kun je het project zo veilig mogelijk uit voeren. Wat ik uitdagend vind, is dat je bezig bent in een unieke tak van de techniek die je in Nederland alleen hier vindt. De energiemarkt is een markt in beweging, maar de vraag naar energie is vrij stabiel – mensen hebben altijd energie nodig. Bovendien is de kerncentrale klimaatneutraal.

Bij EPZ krijg je kansen. Ik kon al in mijn functie starten terwijl ik nog HBO-Onderhoud en Management studeerde. Ook heb ik vier weken op de reactor in Petten meegedraaid om daar alles over kernsplijting te weten te komen. En ik ben vier weken naar de simulator van de kerncentrale in Duitsland geweest om te leren hoe het hele proces en de aansturing in elkaar zit.