Onderhoud tijdens de jaarlijkse splijtstofwissel

Eén keer per jaar gaat de kerncentrale gepland uit bedrijf voor het wisselen van splijtstof én voor onderhoud. Tijdens de onderhoudsstop, kortweg ‘stop’, wordt ‘stopgebonden’ onderhoud uitgevoerd. Werkzaamheden en inspecties die niet kunnen worden uitgevoerd als de centrale stroom produceert. Dit werk wordt zorgvuldig voorbereid en door honderden mensen uitgevoerd.

Topconditie

Kerncentrale Borssele produceert inmiddels 51 jaar elektriciteit. Om onze centrale in topconditie te houden, is ook een jaarlijkse onderhoudsstop noodzakelijk. Met een goede stop dragen we bij aan het verhogen van de veiligheid en betrouwbaarheid van onze centrale.

Voorbereiding

Een stop wordt zorgvuldig voorbereid. Bij EPZ is de afdeling Splijtstofwisselmanagement verantwoordelijk voor de voorbereiding en de kwaliteit van het uitgevoerde werk. We stellen (nucleaire) veiligheid altijd voorop. Bij een stop moet een balans worden gevonden tussen onderhouds- en bedrijfsvoeringseisen. Elf maanden per jaar staan we ‘aan’, de twaalfde maand is nodig voor het wisselen van brandstof en onderhoud. Een goede voorbereiding en planning zorgt ervoor dat een stop zo kort mogelijk duurt.

Uitvoering

Sommige werkzaamheden keren elk jaar terug. Zoals het wisselen van splijtstofelementen, het reinigen van leidingen, het controleren en eventueel herstellen van afsluiters, pompen en aandrijvingen en de voorgeschreven periodieke vervanging van onderdelen. Ook worden periodieke testen uitgevoerd die aantonen dat de installaties naar behoren functioneren. Daarnaast worden inspecties gedaan die alleen mogelijk zijn als het reactorvat is geopend, zoals inspectie van de splijtstofelementen.

Andere werkzaamheden zijn maar eens in de zoveel jaar nodig. Die voeren we uit in een langere stop. Vergelijk het met een grote onderhoudsbeurt van je auto na ongeveer 30.000 kilometer. Dat is ook niet in een uurtje klaar. In een grote onderhoudsstop worden grote installatiedelen uit elkaar gehaald, gecontroleerd op slijtage, waar nodig hersteld en vervolgens weer terug gemonteerd. Veel onderdelen zijn dan weer zo goed als nieuw en kunnen weer jaren mee.

Samenwerking

Een stop zorgt altijd voor veel bedrijvigheid. De voorbereiding en uitvoering van de stopwerkzaamheden wordt grotendeels verzorgd door de afdelingen van EPZ, aangevuld met vaste leveranciers. Zij kennen ons en onze installatie goed omdat ze ook bij ons werken als we in bedrijf zijn. Voor de uitvoering van een aantal (specialistische) werkzaamheden wordt extra hulp ingeschakeld van specialisten. Deze mensen werken vaak alleen in een stop voor ons. Een deel van hen reist de hele wereld over en beschikt over veel kennis omdat ze ook bij andere kerncentrales ondersteunen tijdens een stop.

Voor al die extra medewerkers wordt op ons terrein een speciaal plein ingericht met mobiele units. De units zijn voorzien van allerlei faciliteiten, zoals douches, toiletten, een kantine en werkplekken met ICT faciliteiten.

Veiligheid tijdens de splijtstofwissel

Wij verwachten van iedereen die werkt op ons terrein dat ze een bijdrage leveren aan de (nucleaire) veiligheid. Dit betekent werken volgens onze procedures en verwachtingen. In de permanente Veiligheidsstraat (VHS) op ons terrein, kunnen medewerkers en leveranciers hun kennis over ‘veilig werken’ toetsen en oefenen.

Tijdens werkzaamheden houden onze veiligheidskundigen toezicht. Om veilig werken te bevorderen en te belonen, beoordelen zij de veiligheidsprestaties van onze leveranciers en hun medewerkers. Leveranciers die een onvoldoende scoren op het vlak van veilig werken, worden hierop aangesproken en daarvan verwachten wij verbetermaatregelen. Wie juist heel goed scoort op het vlak van veilig werken, maakt kans op de Safety Award. Deze wordt aan het eind van een stop uitgereikt. Om individueel veiligheidsgedrag te stimuleren, worden presentjes uitgereikt. Medewerkers die zeer veilig gedrag laten zien en daarmee een voorbeeld zijn voor anderen, maken hier kans op.

Extern toezicht

Ook tijdens de stop kijkt toezichthouder, Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) mee. Inspecteurs van de ANVS zien erop toe we ons houden aan de eisen voor nucleaire veiligheid en stralingsbescherming bij werkzaamheden en inspecties. Aan het eind van een stop ontvangt de ANVS een rapport over het verloop en de eventuele bijzonderheden die zich hebben voorgedaan.

Opstart

Zijn alle werkzaamheden en tests uitgevoerd? Dan wordt de reactor weer opgestart en sluiten we de centrale weer aan op het elektriciteitsnet. De centrale levert weer veilig en betrouwbaar klimaatneutrale stroom!

Waar bent u naar op zoek?