Het is als Stralingscontroleur mijn werk om mens en milieu te beschermen tegen straling. Ik begeleid mensen die in het hart van de centrale werken. Vooral voor nieuwe collega’s of externe medewerkers is dat best even wennen. Het moet veilig zijn, punt. Dat weet iedereen hier. Er zijn daarom strenge procedures en preventieve maatregelen. Je moet je bijvoorbeeld helemaal omkleden in speciale oranje onder- en bovenkleding en alles wat niet perse mee naar binnen hoeft, moet buiten blijven. Het kost dus tijd voor je naar binnen mag.

Tegelijkertijd  moet het ook werkbaar zijn. Wij kijken steeds hoe dat in evenwicht kan blijven. Uiteindelijk hebben wij wel het laatste woord. Ik wijs mensen op hun eigen veiligheid en die van anderen.

Straling kun je niet zien, ruiken en voelen maar is wel goed te meten met apparatuur bijvoorbeeld een teletector. Binnen controleer ik ruimtes op straling. Met smeertesten controleer ik of er ergens een besmetting is.

Ik ben als tijdelijke administratieve uitzendkracht bij EPZ begonnen. Voor die tijd studeerde ik rechten en werkte ik in de horeca. Voor m’n studie heb ik een paar jaar in Rotterdam gewoond, maar ik ben blij dat ik in Zeeland terug ben: het is hier rustiger, vriendelijker. Ik heb bij EPZ de opleiding stralingshygiëne basis (5b), vervolg (4b) en niveau 3 gedaan en succesvol afgerond. Voor de toekomst zie ik ook weer nieuwe uitdagingen, de nucleaire wereld verandert constant.

EPZ heeft verschillende sportteams. Het fietsteam is laatst naar de Alpen geweest; dat lijkt me ook wel wat. Ik vind het mooi om met collega’s samen te sporten. Het geeft aan dat je het goed met elkaar kan vinden, anders ga je niet samen sporten.