Directeur Carlo Wolters van EPZ, exploitant van de jubilerende kerncentrale Borssele, blikt in de podcast bij het online jaarverslag terug op 50 jaar kernenergie in Zeeland. EPZ maakte in 2023 een winst van 7 miljoen euro en produceerde 3.771 GWh kernenergie, 74 GWh windenergie en 22 GWh zonne-energie.

Vijftig jaar ervaring

Wolters voorspelt dat de komende 50 jaar kernenergie flink zal groeien. “Het is denkbaar dat EPZ exploitant wordt van meerdere kerncentrales op verschillende plekken in Nederland. Wij zijn hét bedrijf dat al meer dan vijftig jaar ervaring heeft met kernenergie.”

Het initiatief om naar vier in plaats van twee nieuwe kerncentrales te gaan, vindt Wolters noodzakelijk, gezien de grote klimaatambities van ons land. Daarnaast zullen er, zo voorspelt Wolters, SMRs worden gebouwd en blijft de bestaande kerncentrale mogelijk langer open.

Langer in bedrijf?

Lukt het om de jubilerende kerncentrale in Borssele (50 jaar productie) langer in bedrijf houden? Wolters: “Ik verwacht dat het technisch kan. Maar stel dat er echt heel erg veel geld bij moet om nog tien of twintig jaar door te draaien na 2034. Is dat dan nog rendabel? Dat maakt uiteraard wel deel uit van ons onderzoek.” Het onderzoek naar bedrijfsduurverlenging loopt nog door tot 2030.

De afgelopen 50 jaar was de totale klimaatneutrale energieproductie van EPZ 172.191 Gigawatt waarbij de uitstoot van 86.095.851 ton CO2 werd vermeden.

Waar bent u naar op zoek?