Alle machines, installaties en systemen voor de elektriciteitsopwekking moeten in optimale conditie zijn. Als Hoofdwerktuigkundige (HWTK) monitor en controleer ik of alles goed functioneert. De instrumenten op het bedieningspaneel, de druk-, temperatuur- en niveaumetingen, geven een beeld van de toestand van de centrale. Ik bekijk trends en metingen op afwijkingen en ter controle voer ik periodieke systeemtesten uit. Hoofdtaak is om continu de veiligheid van de centrale te bewaken.

Bij EPZ zijn veel onderdelen van de installatie dubbel of zelfs driedubbel uitgevoerd. Van de drie pompen is er vaak maar één in bedrijf - de andere twee zijn de back-up’s. Die onderwerpen we aan verschillende tests om te checken of ze in geval van nood ook daadwerkelijk beschikbaar zijn.

Ik werk altijd in een team. Als HWTK gebruik ik het bedieningspaneel en de computerschermen om overzicht over de hele centrale te houden. Mijn ogen en oren in het veld zijn de Werktuigkundigen, de WTK’s. Zij koppelen steeds hun bevindingen aan mij terug. Als ik een afwijking in de trend zie, vraag ik ze naar een bepaald component te gaan. Aan de hand van die terugkoppeling kijken we of er verder onderzoek nodig is of dat we direct ingrijpen.

Ik werk in de continudienst. In die acht uur ben ik de spin in het web. Het werk wat gepland staat, moet worden gedaan, maar er is vrijheid om dat op je eigen manier te doen. Ik heb het niet in mijn eentje voor het zeggen, maar ik heb er wel een stem in. De combinatie van druk en vrijheid maakt het werk voor mij leuk. Ook het teamwerk bevalt mij prima.