Meldingen en onderzoeksrapporten 2011-2020
Meldingen en onderzoeksrapportenDe kerncentrale wordt voortdurend onderworpen aan veiligheidsonderzoeken. De resultaten van de onderzoeken en veiligheidsmeldingen zijn te vinden in deze rubriek.
Meldingen
Binnen de nucleaire industrie geldt sinds 1990 de INES-schaal als maatstaf voor storingen en incidenten. De INES-schaal is er voor nucleaire en radiologische gebeurtenissen in kerncentrales; transportgebeurtenissen of gebeurtenissen met radioactieve bronnen in onder meer ziekenhuizen. Zoals de schaal van Richter wordt gebruikt om aardbevingen in te schalen, wordt de INES-schaal internationaal gehanteerd om de ernst van storingen in nucleaire installaties aan te duiden.
EPZ onderzoekt zelf bij elke storing wat de oorzaak en de ernst van het gevolg is. Op basis van dit onderzoek doet EPZ een voorstel voor de INES-indeling. EPZ publiceert deze voorlopige INES-meldingen al voor ze definitief zijn.
Het is echter de overheid, de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) die, op grond van de EPZ-rapportage en op basis van eigen onderzoek, de definitieve INES-beoordeling doet. De ANVS ziet er ook op toe dat verbeteringsmaatregelen naar aanleiding van storingen adequaat worden uitgevoerd. Jaarlijks rapporteert de ANVS aan de Tweede Kamer over de opgetreden storingen in alle Nederlandse nucleaire installaties.
Rapportages
De Benchmark Commissie concludeert: Door gebruik te maken van de ontwikkelde en uitgebreide methodologie heeft de Commissie de veiligheid van 237 kerncentrales vergeleken. Op basis hiervan heeft de Commissie unaniem geconcludeerd dat de KCB behoort tot de groep van 25% veiligste watergekoelde en water-gemodereerde reactoren van de EU, VS en Canada.
Ook de directeur EPZ, exploitant van kerncentrale Borssele, was bij de overhandiging van het rapport aanwezig: “Wij constateren dat het beleid van voortdurend verbeteren resultaat heeft: na meer dan 45 jaar productie behoort kerncentrale Borssele nog steeds tot de 25% veiligste kerncentrales in de Westerse wereld.”
EPZ bedankt de Commissie voor haar gedegen werk en is blij met de conclusie van het rapport. Het is een aanmoediging om ook komende jaren te blijven investeren in de veiligheid van de kerncentrale.
“Wij zorgen ervoor dat de kerncentrale Borssele tot zijn allerlaatste dag in topconditie is en zich ook over 15 jaar nog steeds kan meten met de wereldtop,” aldus directeur Carlo Wolters.
Het rapport van de Benchmark Commissie vind je hier: rijksoverheid/veiligheidsbenchmark
04-05-2015: Resultaten IAEA-veiligheidsonderzoek KCB (OSART)

Deze tweede ‘SOER 2011-3 Fukushima Daiichi Nuclear Station Spent Fuel Pool/Pond Loss of Cooling and Makeup’ beschrijft de problemen met het opslagbassin voor splijtstofelementen die in Fukushima ontstonden na de aard- beving en de tsunami.
Na de tsunami in Fukushima viel (onder meer) de koeling uit van het opslagbassin voor gebruikte splijtstofelementen. Zo’n splijtstofopslagbassin is een groot, diep bad waarin de gebruikte elementen in rekken staan opgeslagen om af te koelen. Omdat gebruikte splijtstof nog jaren lang restwarmte produceert moet ook het bassin worden gekoeld. Het water schermt bovendien de straling van de elementen goed af.
Alle zes éénheden in Fukushima hebben een eigen opslagbassin. Reactor 4 was buiten bedrijf voor onderhoud en de gebruikte splijtstof was daarom in zijn geheel in het opslagbassin geplaatst. Daardoor was de warmteproductie in dit opslagbassin veel groter dan bij de andere éénheden. Toen de koeling wegviel, ging het koelwater in het bassin uiteindelijk koken. Men was bang dat door de oplopende temperatuur schade zou ontstaan aan de splijtstof (achteraf blijkt dat dit niet is gebeurd).
1. Kerncentrale Borssele is veilig
2. De centrale voldoet aan de ontwerpeisen
3. Er zijn marges bovenop de ontwerpeisen
4. Er zijn mogelijkheden om nog robuuster te worden