Transcript: Hoe draagt kernenergie bij aan de energietransitie?
Kernenergie: een bijdrage aan een klimaatneutrale energiehuishouding
In 2050 moet alle energie die we gebruiken klimaatneutraal zijn opgewekt. Een enorme klus, want in 2022 was slechts vijftien procent van de energie klimaatneutraal. We hebben dus nog een lange weg te gaan.
De beperkingen van wind- en zonenergie
Met wind- en zonenergie alleen redden we het niet. Ze nemen veel ruimte in beslag in ons kleine landje, en de Noordzee is ook niet oneindig. Bovendien leveren ze geen constant energie, want ze zijn afhankelijk van het weer.
De voordelen van kernenergie
Kernenergie heeft deze nadelen niet. Een kerncentrale past op een paar voetbalvelden en levert 11 maanden per jaar stroom, 24 uur per dag, 7 dagen per week, ongeacht het weer. De twaalfde maand is bedoeld voor brandstofbelading, inspecties en onderhoud.
Kernenergie: een schone energiebron
Als een kerncentrale stroom maakt, stoot hij geen broeikasgassen, fijnstof of stikstof uit. Grote voordelen, nu onze samenleving keihard werkt om de uitstoot hiervan drastisch te verminderen.
Verschillende soorten kerncentrales
Kerncentrales zijn er in allerlei soorten en maten: grote, kleine en de zogenaamde small modular reactors (SMR’s).
Een grote centrale kost veel geld en duurt 10 jaar om te bouwen, maar produceert daarna zoveel stroom dat je een hele provincie mee kunt bedienen. Bovendien gaat zo’n grote kerncentrale zeker 60 jaar mee.
De kleinere kerncentrales zijn goedkoper en kunnen net als auto’s in serie in een fabriek worden gemaakt. Ze kunnen dus heel snel bijdragen aan een klimaatneutrale stroomvoorziening. Je kunt er een industrie, een stad of een hele wijk mee van energie voorzien, zowel stroom als warmte.
We noemen deze kleine centrales small modular reactors omdat ze (1) modulair zijn: als bouwstenen uit de fabriek komen rollen; en (2) je kunt meer van deze kleintjes naast elkaar zetten. Neemt de behoefte aan energie toe, dan breid je uit.
Kernenergie: een betaalbare oplossing
Energie kan dus op tijd en betaalbaar bijdragen aan een klimaatneutrale energiehuishouding. Door zowel grote, middelgrote als kleine centrales te bouwen, kan kernenergie in Nederland een grote bijdrage leveren aan het doel: 100% klimaatneutraal in 2050.
Wij gaan hiervoor elke dag met 100% positieve energie van start!