Het kan voortdurend beter
Onze 500 MegaWatt kerncentrale draait al sinds 1973. We nemen één keer per jaar een pauze voor onderhoud en verbeteringen. Nog steeds behoort kerncentrale Borssele tot de beste in de wereld. Vier generaties technici hebben haar in topconditie gehouden en voortdurend verbeterd. Ze is veilig en door en door betrouwbaar.
We kijken vooruit
Op onze verjaardag kijken wij niet terug, maar vooruit. In 2050 moet alle energie in ons land klimaatneutraal zijn. Dat wordt haalbaar en betaalbaar met meer nieuwe kernenergie. Als het aan ons ligt, komt na 2050 een kwart van al onze energie uit kerncentrales. Uit grote, kleine en minikerncentrales.
Steeds meer mensen beseffen: kernenergie is positieve energie. Kernenergie is positief voor het klimaat en positief voor de energierekening. Met kernenergie kunnen we betaalbare klimaatneutrale stroom maken. En warmte en waterstof. Voor onze huizen, auto’s en fabrieken.
Vanuit de bestaande kerncentrale naar nieuwe
Wij onderzoeken of we de huidige kerncentrale ook na 2034 nog veilig in bedrijf kunnen houden. Wie nu komt werken op de bestaande kerncentrale, doet kennis en ervaring op die straks keihard nodig zijn voor nieuwe kerncentrales. Die zullen ook rond 2034 in bedrijf komen. En misschien zelfs eerder.
De toekomst is positief
Wij kijken positief naar een klimaatneutrale toekomst met meer kernenergie. Want kernenergie past goed bij Nederland. Het is veilig, betaalbaar en heeft maar weinig ruimte nodig. Kernenergie is 100 procent positieve energie.
Veelgestelde vragen
EPZ produceert zo’n 530 MegaWatt stroom met windturbines, een zonnepark en de enige kerncentrale in Nederland. Al die stroom is klimaatneutraal. Met deze stroom voorzien we 1,3 miljoen huishoudens in Nederland van stroom.
In 2050 moet alle energie die wij gebruiken, klimaatneutraal zijn opgewekt. In 2022 werd ongeveer 15 procent klimaatneutraal opgewekt. We hebben dus nog zo’n 85 procent te gaan. Alleen met wind- en zonne-energie gaan we dit niet redden. Dit neemt veel ruimte in en het aanbod hangt af van het weer.
Een kerncentrale past op een paar voetbalvelden en levert 11 maanden per jaar, zeven dagen per week stroom. De 12e maand is bedoeld voor brandstofbelading, inspecties en onderhoud.
Als een kerncentrale stroom maakt, stoot zij geen broeikasgassen uit. En ook geen fijnstof óf stikstof. Dat zijn grote voordelen nu onze samenleving keihard werkt om de uitstoot hiervan drastisch in te perken. Kernenergie kan daardoor een grote bijdrage leveren aan het doel ‘100% klimaatneutraal in 2050’.
Splijtstof die als brandstof is gebruikt in onze kerncentrale wordt als radioactief afval getransporteerd naar een fabriek in Frankrijk. Hier wordt de splijtstof gerecycled. Van de gebruikte splijtstof kun je namelijk 95% opnieuw gebruiken. Deze splijtstof komt weer terug naar onze centrale. De overige 5% wordt als hoogradioactief afval opgeslagen bij de COVRA. Hier ligt al het nucleair afval van Nederland opgeslagen.
De beveiliging van onze kerncentrale is opgezet volgens nationale en internationale richtlijnen (IAEA). Deze geven aan dat er moet worden beveiligd volgens het principe van detecteren, vertragen, risico inschatten en reageren. Hiervoor ligt een systeem van beveiligingsringen om de kerncentrale. Het beveiligingsniveau loopt op naarmate je het hart van de kerncentrale dichter nadert.
In Nederland is het toezicht ondergebracht bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. De ANVS is onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
De ANVS controleert aan de hand van verplichte rapportages of EPZ voldoet aan de voorschriften. Ook houdt de ANVS vrijwel dagelijks toezicht op de werkvloer in de kerncentrale. De ANVS kan het Internationaal Atoom Energie Agentschap van de Verenigde Naties (IAEA) vragen om specifieke controles uit te voeren.